Хүүхдээ өдөрт хэрхэн хооллож, ямар амттан идэж байгааг эцэг, эхчүүд хянаж чаддаг болов уу. Тэртусмаа сургууль дээрээ халаасны мөнгөө юунд зарцуулдаг бол. Эдгээр асуулт энгийн юм шиг хэрнээ хүүхдийн эрүүл мэнд, цаашлаад хүмүүжил төлөвшилд сөргөөр байгаа гэх судалгаа гарчээ.
Мэргэжлийн байгууллагаас долоон дүүргийн 15 сургуулийн сурагчдын дунд судалгаа хийжээ. Сурагчдын 98.4 хувь нь сургууль болон сургуулийн ойр орчмоос хоол, хүнсний бүтээгдэхүүн худалдан авч иддэг гэсэн байна. Үүнээс ундаа 66 хувь, пирожки 55.1 хувь, зайрмаг 48.4 хувь, чихэр 39.1 хувь авдаг буюу эдгээр нь харьцангуй хямд үнэтэй, шимт чанар муу гэдгийг мэргэжлийн байгууллагын судалгаанд дурдсан байв. Тухайлбал, хамгийн их давтамжтай хүнсээр пирошкийг долоон хоногийн 3-4 өдөр хэрэглэдэг гэжээ. Харин хүүхдүүдийн 70 хувь нь бүтээгдэхүүний шошгон дээрээс хадгалах хугацааг хардаг байна.
Гэтэл сурагчдын өдөр тутамдаа хэрэглэж байгаа хүнсний хими, нянгийн бохирдлыг авч үзвэл хүнсний нэмэлт агуулсан бүтээгдэхүүний 20 дээжийн 15-д нь чихэр, ундаа, жүүсний 12 төрлийн будагч бодис байжээ. Бүр нэг бүтээгдэхүүнд 1-4 төрлийн хүнсний будагч бодис буюу Е102, E110, E122, E124, E129 зэрэг зарим улс оронд хүнсэнд хэрэглэхийг хориглосон, хязгаарласан будагч бодис байсныг анхааруулжээ. Хүүхдийн хамгийн их хэрэглэж багйаа чихэр, ундаа, жүүс болох амттанд агуулагдаж байгаа будагч бодисууд анхаарал төвлөрөлт сулрах, хэт хөдөлгөөнтэй байх эмгэг үүсгэдэгийг олон улсын судалгааны байгууллага тогтоосон байна. Хүнсний бүтээгдэхүүний хүчиллэг тодорхойлоход хэд хэдэн төрлийн ундаа, жүүсэнд хүчиллэгийн агууламж стандарт хэмжээнээс их байсан нь илэрсэн байна. Будагч бодистой бүтээгдэхүүнийг Норвеги, Швед, Герман, Англи, Япон, АНУ зэрэг орнуудад хэрэглэхийг хориглож, анхааруулга тавихаар хуульчилсан байна.
Харин сургуулийн ойр орчимд буй 35 дэлгүүрийн худалдагчаас судалгаа авахад өдөрт дунджаар өдөрт 30-100 хүүхэд үйлчлүүлдэг гэсэн байна. Харин дэлгүүрээс хамгийн олон давтамжтай авдаг хүнсний бүтээгдэхүүнд нарийн боов, шоколад, чихэр, түргэн хоолны бүх төрөл багтаж байна. Түүнчлэн ихэнх нь хийжүүлсэн ундаа, жүүс авдаг гэсэн байна. Тэгвэл Эрүүл мэндийн сайдын 2013 оны 207 тоот тушаалаар “Тусгай дэглэмтэй хүн, нярай, бага насны болон цэцэрлэгийн хүүхэд, ерөнхий боловсролын бага ангийн сургуулийн сурагчдад зориулсан хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүн, хоол үйлдвэрлэлд тавих шаардлага, түүнийг тогтоох журам”-ын гуравдугаар хавсралтанд хоол үйлчилгээнд хэрэглэхийг хориглох хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний жагсаалтыг баталсан байдаг.