Шоколадны найрлага нь 63% холестролын агууламжтай. Хүний цусны шинжилгээнд байдаг LDL үзүүлэлтийг ихэсгэдэг. Нэг шоколадны тослог нь 300 гр сүүний тослогтой тэнцдэг. Гашуун шоколадны 72% какаотой байдаг. Шинэ Зеландын цагаан шоколаданд 20%-ийн ургамлын тос, 5% палмогийн тос байдаг. Шоколадны найрлагад Emulsifiers,Lecithin бас Е-476, potassium, zing, iron calcium, байх бөгөөд гол найрлага нь Магнез хүнийг тайвшруулах, эмэгтэйн сарын хир ирэх үед шоколад идэхэд өвдөлт зовиурыг багасгаж өгдөг байна.
Шоколаданд чихрийн агууламж ихээхэн хувийг эзэлдэг. Тиймээс шоколад идэхэд тархинаас эндоферон ялгарч, тархийг амраахаас гадна шоколадыг дахин идэх дуршлыг бий болгодог. Шоколад идэхэд бүх насныханд батга үүсгээд байдаг. Хүн тайван бус үедээ шоколад идэхэд тайвширч таатай мэдрэмжийг авдаг байна. Хүнд хуримтлагдсан энерги хүний арьсанд хүчтэй урвалж өгч батгыг ихээр гарах нөхцөлийг бүрдүүлдэг.
Шоколадны найрлаганд байдаг Кофен хүний цусыг шингэлж даралт ихэсгэдэг. Phenylethylamine дотоод шүүрлийн булчирхайд нөлөөлж, хайрыг ундрааж баясал төрүүлэхээс гадна, ходоодны үйл ажиллагааг сэдрээж ховдог болгож, зарим хүний хеликобактерыг идэвхжүүлсэнээс батга гарах нэг шалтгаан болдог.
Б. БАТ-ОРГИЛ