Хүний их эмч Б.Бат-Оргил эмч дараахи зөвлөгөөг хүргэж байна.
Өвс иддэг мал тарган, мах иддэг чоно туранхай.
/хүүхдийн үг/
Хоол хүнс чихрийн эцсийн бүтээгдэхүүн гликоген элгэнд хуримтлагдаж, цусанд глюкозыг хуримтлуулж, булчинд энергийн эх үүсвэр болно.
Гликоген гэдэг нь булчинд глюкоз-6-фосфат нэгдэлийг хуруулж хөдөлгөх хүч энерги болгоно. Мах уургийн эцсийн бүтээгдэхүүн аминхүчил булчингийн эсэд уургийн тэжээл, нөөцийг бүрдүүлнэ. Мөн триглицирид уургийн багахан нөөц, өөхийг булчинд бүрдүүлнэ
Гликоген мэдрэлийн систем, дааврыг зохицуулдаг. Хүний цусанд байх гликогены хэмжээ 3,3-5,5 ммоль/л буюу энэ хэмжээсийг 18 үржихэд шинжилгээний СИ системийн үзүүлэлт 60-100мг/дл байдаг. Бие махбодийн өсөлт хөгжилт, энерги зарцуулалтын нөөцөөс хамаарч цусанд 8 ммоль/л буюу 150 мг/дл хүрч болно. Үүнийг чихрийн шижин гэж үзэж болохгүй.
Гликогены индекс хэмжүүрээр хүнсний бүтээгдэхүүний чихэрлэг чанарыг 100 хүртэл тоон үзүүлэлтээр харуулдаг. Энэ индекс их байх тусам нүүрс ус ихтэй инсулин дааврын үйлчлэлийг сулруулдаг.
Гликогены индекс өндөртэй хүнсний бүтээгдэхүүнд: амттан, зөгийн бал, жимсний чанамал, цагаан талх, төмс, цагаан будаа, гоймон, амтат ундаа ордог. Нүүрс ус агуулсан бүтээгдэхүүн эрүүл мэндэд ашигтай ч гликогены индекс багатай бүхэл үрийн гурил, талх, ногоо, амтлаг бус жимс хэрэглэхэд инсулины ялгаралтыг нэмэгдүүлнэ.
БҮТЭЭГДЭХҮҮНИЙ |
ЧИХЭРЛЭГ |
ТООН ҮЗҮҮЛЭЛТ |
70-с дээш |
40 өөс 69 хүртэл |
0-39 хүртэл |
УЛААН БҮС |
ШАР БҮС |
НОГООН БҮС |
110 ШАР АЙРАГ |
69 УЛААН БУУДАЙН ГУРИЛ |
35 АЛИМ НУТ КУНЖУТ ЖҮРЖ ЧАВГА ТОСЛОГ БАГАТАЙ ТАРАГ
|
100 ГЛЮКОЗ ШАХМАЛ ЦАРДУУЛ ШАРСАН ЦАГААН ТАЛХ |
66 ХАНБОРОГЦОЙ |
34 ВАНДУЙ АНАР |
99 БРЮКВА |
65 ЖҮРЖИЙН ШҮҮС ЖИМСНИЙ ЧАНАМАЛ ХӨХ ТАРИАНЫ ГУРИЛ БҮХЭЛ ҮРИЙН ТАЛХ МАРМЕЛАД ҮЗЭМ СИРОП |
30 ТООР ХАН ЖҮРЖ ЛУУВАН УЛААН МАНЖИН УЛААН ЛООЛЬ ТОСЛОГГҮЙ ТАРАГ ЧЕРНИКА, БРУСНИКА, ГОЛУБИКА ГАШУУН ШОКОЛАД СҮҮ МАНДАРИН |
95 АМТАТ ТАЛХ ШАРСАН ТӨМС |
64 БЯСЛАГТАЙ ГОЙМОН |
25 ИНТООР МАЛИНА ГҮЗЭЭЛЗГЭНЭ УЛААН ҮХРИЙН НҮД |
90 ЦАГААН БУДАА |
60 БАНАН ХУЛУУ МӨХӨӨДӨС МАЙНЕЗ ОВЬЁОСЫН КАШ ҮЗЭМ ЧИХЭРТЭЙ КАКАО
|
20 БАКЛАЖАН |
85 ЭРДЭНЭШИШ |
59 ДАРШИЛСАН ЭРДЭНЭШИШ |
15 МИНДАЛЬ БРОККОЛИ БАЙЦАА ӨРГӨСТ ХЭМХ ӨНГӨТ БАЙЦАА ОТРУБА ГРЕКИЙН САМАР ЦАГААН ГАА МӨӨГ ГҮНЖИД ШПИНАТ |
83 ТӨМСНИЙ НУХАШ |
55 ЧИХЭРГҮЙ УСАН ҮЗМИЙН ШҮҮС КЕЧУП |
10 АВОКАДО
|
75 ХУЛУУ ШИЙГУА |
50 БАСМАТЫН БУДАА КИВИ МАНГО КУРМА БОР БУДАА ЧИХЭРГҮЙ АЛИМНЫ ШҮҮС |
9 НАВЧИТ САЛАТ
|
71 БУУДАЙ |
47 ЦАНГИС |
5 ПРЯНЫЕ ТРАВЫ
|
70 СҮҮН ШОКОЛАД САХАР МАННА КАШ СУВДАН АРВАЙ |
45 ДАРШИЛСАН НОГООН ВАНДУЙ КОКОС УСАН ҮЗЭМ |
|
|
40 ГУРВАЛЖИН БУДАА ЧИХЭРГҮЙ ЛУУВАНГИЙН ШҮҮС ГҮЙЦЭД БОЛГООГҮЙ ГОЙМОН КУРАГА ХАР ЧАВГА КУРАГА ХАР ЧАВГА |
|
Инсулин нь бодсын солилцоог зохицуулдаг даавар юм.
Уураг, өөх тосны хүнс цусны сахарын хэмжээ их өсөхгүй. Гэхдээ нүүрс ус бага хэрэглэвэл таны бие уургийг глюкозын эх үүсвэр болгоно.
Инсулиныг ихэсгэх хүнсний бүтээгдэхүүнд тахианы арьсгүй цээж мах, өндөгний цагаан, хатаасан бяслаг, сүү орно. Инсулиныг дэмжих бүтээгдэхүүнд цөцгийн тос, гахайны мах, өндөгний шар орно.
Хүн бүхэн хэрхэн турах вэ? гэсэн асуулт асуудаг.
Нүүрс ус, өөх тос багатай хүнсний бүтээгдэхүүн хэргэлэх, уургийн бүтээгдэхүүн түлхүү хэргэлбэл Та турна.
Инсулины индекс гэсэн үзүүлэлтээр хүнсний чихэрлэг чанар, нүүрс усыг хэрхэн задлах тоон үзүүлэлт юм. Инсулин цусанд байгаа чихрийн хэмжээг эхлээд ихэсгэж, дараа нь бууруулж хүнд өлсөх мэдрэмж төрүүлдэг. Инсулин уургийн нөлөөгөөр ялгаралт нь ихсэх тул инсулины индекс өндөртэй сүүн бүтээгдэхүүн (сүү, бяслаг, ээдэм, тараг), мах, тахиа, загасны мах орно. Мөн тослог бүтээгдэхүүнүүд. Булчин өсгөх зориулалтай “Леветон Форте” мэтийн химийн бүтээгдэхүүнүүд зүрх судасны ажиллагааг хямрааж, сэтгэлийн хямрал ихээр үүсгэдэг. Фитнесс бодибилдэнгээр хичээлж байгаа хүмүүс булчин суулгах зоилгоор энэ бэлдмэлийг хэргэлсэнээр бие мах бодийн болон сэтгэл санааны стресст орох нь их байдаг.
Чихрийн шижин үүсэх гол шалтгаан
Чихрийн шижинг би хялбаршуулан тайлбарлав.
Эмчилгээ:
Дотоод шүүрлийн эмчийн хяналтанд байж “Глюкозсон гемоглобин” буюу цусан дахь сахарын 3 сарын дундаж шинжилгээгээр хяналт хийж байх нь чухал.
Чихрийн шижинг өвчний хүндрэл: